dimecres, 16 de desembre del 2015

Carta a les classes participants: Què us sembla l'estructura?

Hola nens i nenes de les classes que participeu al projecte Contes cantats.

Ens hem reunit mestres i responsables del projecte de l’Orfeó Gracienc i del Consorci d’Educació i hem compartit el que heu estat treballant. Ens han mostrat el material que elaborat per començar a treballar el conte col•lectiu de les tres classes.

Amb tot el que ha arribat de les escoles Farigola de Vallcarca, Nou Patufet i L'Univers segur que podrem fer un conte fantàstic. Hi ha molt material i molt interessant.

Uns heu identificat moltíssims problemes que podrien ser la causa d’haver de marxar. Sentir-se discriminat per motiu d'aparença física, d'origen, de raça, per malaltia o discapacitat i fins hi tot per no tenir les habilitat més ben valorades pel grup com podria ser jugar a futbol.

Uns altres motius per haver de canviar, eren que al lloc on vivien les coses havien canviat i no hi havia menjar, no plovia, o els havien envaït el seu espai...

Per altra part entre totes les classes heu identificat que les possibles solucions podem passar per encetar un viatge cercant un lloc millor o començant un canvi personal que ens faci canviar el caràcter i el comportament com en el cas de l'avia malhumorada.

Una classe ha proposat fer un conte tipus faula, convertint els protagonistes en una família de conills que degut als problemes és veu empesa a viatjar potser a Hawaii on troben uns altres rosegadors els hàmsters i els problemes que sorgeixen llavors són l'enyorança per un costat i la dificultat dels llenguatges diferents. (quins sons fa cada família, com poden ser els seus llenguatges? I els seves músiques?)

A part de la solució de viatjar i del canvi d'actitud hi ha la proposta de fer aparèixer un gos extraterrestre una mica especial que ajuda a trobar les solucions. A més hi ha una aportació d'un altre centre que també hi ha un gos que anomenen Bimba.

Us felicitem a tots i a totes per la feina feta. Creiem que és un material molt interessant per començar a construir l'estructura de la cantata. Amb tot el que hem rebut ens atrevim a fer una proposta. A veure que us sembla.

Hi havia una vegada una família de conills que vivia tranquil•lament en un prat juntament amb el seu amic Bimba (un gos extraterrestre) .

Però cada vegada es feia més difícil de viure-hi. Cada vegada plovia menys (canvi climàtic) i hi havia menys herba i més seca. A més els seus veïns (els humans) cada vegada en feien de més grosses al seu costat: autopistes, fum, deixalles...

Tothom estava molt preocupat ien Bimba una nit va somiar una illa amb herba abundant prats plens de flors. Ell que havia viatjat molt els proposa anar cap aquesta illa (de Hawaii)

El viatge (potser amagats en unes caixes d'un vaixell) va ser, fosc, llarg, mogut...

Un cop a l'illa si que troben camps i flors... però hi ha uns altres rosegadors (de hàmsters n'hi ha a Hawaii?) i sorgeixen alguns problemes:


  • L'avia hàmster té por que els conills alterin la vida de la família hàmster.
  • Els conills tenen por d'haver-es equivocat i enyoren el seu país
  • Sou diferents! Marxeu del nostre camp! Torneu al vostre país! Diuen els hàmsters.
  • Necessitem un lloc on viure, necessitem herba... Diuen els Conills
  • Els pares i mares hàmsters i conills els fa por que ...
  • Tindrem prou menjar? Ens destorçaran els caus? ...
  • En canvi els més petits, siguin conill o hàmster, no tenen tants problemes de seguida sembla que es vulguin fer amics


En Bimba que els observa pensa: La por ens paralitza ens deixa sense saber que fer. El que cal fer és moure’s i que millor per moure's que la dansa. Decideix ficar-se als somnis de les dues famílies per trencar la por proposant-los una solució: els fa venir ganes de ballar

Al matí els desperta amb música (com faran la música?) i poc a poc, començant pels més petits, comencen a ballar. Primer belluguen un peu després l'altre... al final tot el cos. Primer ballen sols, després per famílies i al final tots barrejats. Han descobert un llenguatge que tenen en comú i que els ajudarà a viure...

Si us sembla bé la proposta després de vacances començarem a treballar a partir d'aquesta estructura incorporant si cal els comentaris que pugueu fer.

Bones festes!

Dani, Laia, Marta, Núria, Rosa, Poire i Lluís.